30 Юни 2024, 13:51 Днес (0) | Вчера (0)

Утре започва семинар за насилието на работното място в здравеопазването

02 Февруари 2005 13:00 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Целта на семинара е да се направи оценка на предприетите действия в България след приемането на План за действия за борба с насилието на работното място в здравеопазването от проведената през октомври 2003 г. международна конференция за представяне на Съвместната програма и Рамковите насоки

Утре започва двудневен семинар на тема “Насилието на работното място в здравеопазването: постижения и бъдещи насоки на действие”.
 Семинарът е  организиран от Международната организация на труда (ILO), Международния синдикат на работещите в общественото обслужване (PSI), Федерация на синдикатите в здравеопазването КНСБ и Медицинска федерация “Подкрепа”.
За участие в са поканени  Алан Ледер, зам.- генерален секретар на Международния синдикат на работещите в общественото обслужване, Кристиане Уискоу, експерт на МОТ, Министърът на здравеопазването Славчо Богоев,  Министърът на труда и социалната политика Христина Христова, председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Атанас Щерев,, председателят на парламентарната комисия по социална политика Хасан Адемов, директорът на НЗОК д-р Иван Букарев, представители на Български лекарски съюз, Главна инспекция по труда, Национална асоциация на работодателите в здравеопазването в България, синдикалисти от КНСБ и КТ “Подкрепа” и работодатели от здравни заведения.
 Семинарът се провежда в рамките на инициираната през 2001 г. Съвместната програма “Насилието на работното място в здравеопазването” на Международната организация на труда, Международния комитет на сестрите, Световната здравна организация и Международния синдикат на работещите в общественото обслужване, в рамките на която беше проведено международно изследване в 7 страни, в т.ч. и в България, и бяха разработени Рамкови насоки за борба с насилието на работното място в здравеопазването.
Целта на семинара е да се направи оценка на предприетите действия в България след приемането на План за действия за борба с насилието на работното място в здравеопазването от проведената през октомври 2003 г. международна конференция за представяне на Съвместната програма и Рамковите насоки.
Ще бъдат обсъдени предприетите действия на национално и отраслово равнище и в отделни пилотни здравни заведения, насочени към осъзнаване на важността на проблема и предотвратяване на насилието на работното място. Успех в това отношение е включването на насилието на работното място в Отрасловия колективен трудов договор и проведените от Федерация на синдикатите в здравеопазването – КНСБ обучения по насилието. Опит по предприетите мерки за превенция и действия след инциденти на насилие ще споделят синдикалисти и работодатели от V МБАЛ, МБАЛ “Пирогов” и Детски заведения.
Проведеното за целите на семинара изследване през декември 2004 г. показва, че степента на осъзнаване на проблема за насилието на работното място в здравеопазването се е повишила, главно сред синдикатите и в здравните заведения.
Въпреки това обаче се регистрира увеличение на равнището както на физическото, така и на психическото насилие. Тревожно е засилването на психическото насилие между колеги, нещо, което не беше регистрирано в такава степен при изследването през 2001 г.Не се регистрират сериозни промени в политиката спрямо насилието на работното място. Политиката на работодателите се насочва главно към предприемане на мерки, свързани с охраната и хигиената на труда и в някои случаи към устния тормоз и малтретирането/нагрубяването.
По отношение на Рамковите насоки се регистрира сравнително добра информираност. Текстът и структурата на Насоките се оценяват като достъпни, а съдържанието не се нуждае от допълнения. Насоките се оценяват като полезно средство за разработването на политика и инициативи в здравните заведения.
Основните насоки за бъдещи действия се свързват главно с кампании за осъзнаване на проблема, обучение, интервенции след инциденти на насилие и оценка на риска.
През втория ден на семинара ще бъдат обсъдени приоритетите и целите на бъдещия план за действия до 2007 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8285
GBP 2.4796 2.4887 2.3121
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив