26 Април 2024, 06:01 Днес (0) | Вчера (14)

Шефовете на ПИБ оглавиха и "Балканска банка" - Скопие

04 Септември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

По-голямата част от управителния съвет на Първа инвестиционна банка (ПИБ) ще доминира и в мениджмънта на "Балканска банка" - Скопие.

Това стана ясно след извънредното общото събрание на акционерите на македонската кредитна институция, което се състоя в късния следобед в сряда.

Както вече е известно, преди няколко седмици Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които притежават по 12.33% в ПИБ, закупиха дял от 58.68% в "Балканска банка" за 3.07 млн. евро.

Наред с това те придобиха и общ дял от 70% в македонския национален картов оператор НПК (Националната платежна картичка).

Главният изпълнителен директор на ПИБ Джонатан Харфилд беше избран за председател на управителния съвет на македонската институция. Освен него в мениджмънта й влизат и Матьо Матеев - заместник главен изпълнителен директор на ПИБ, и Йордан Скорчев - също изпълнителен директор в българската банка. Генерални директори на "Балканска банка" стават Стоян Кралчев (досегашен директор на управлението по риска в ПИБ) и Кирил Пендев, който и досега изпълняваше същата длъжност.

Въпреки доминирането на шефове на ПИБ в управата на скопската институция българската банка заявиха отново, че "в стратегията на "Балканска банка" - Скопие, не е заложено официално да има някаква връзка с Първа инвестиционна банка". На общото събрание е била одобрена и единадесетата емисия на акции за увеличаване на капитала с още 5 млн. евро. В момента капиталът е 12 186 330 евро. Предвижда се новите акции да бъдат изкупени от "познат купувач" (според македонската терминология). Най-вероятно това означава, че двамата основни акционери ще изкупят емисията. Минев и Мутафчиев имат разрешение от Македонската централна банка до придобият до 64% от капитала на скопската институция.

На общото събрание е бил представен и нов бизнес план за развитие на банката до края на 2004 г.

Основен акцент в него се поставя на превръщането на "Балканска банка" в институция, работеща най-вече на пазара на дребно. "Новият бизнес план има за цел до края на 2004 г. чрез засилено кредитиране, издаване на повече международни банкови карти, както и чрез ефективно разработване на националния картов оператор НПК да удвои участието на банката на пазара на банковите услуги за граждани. Важен акцент в дейността на банката остава и кредитната поддръжка на корпоративните клиенти и малките и средни фирми от частния сектор", се казва в официалното прессъобщение от скопската институция.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив