24 Април 2024, 08:24 Днес (0) | Вчера (6)

Държавата трескаво ще спасява пари по програма "Конкурентоспособност"

15 Май 2013 08:19 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 15 май 2013, 08:34

До края на годината България трябва да договори още 158 милиона евро

Тройно вдигане на аванса за фирмите, които кандидатстват с проекти по единствената програма за бизнеса - "Конкурентоспособност". Това е една от мерките, които обмисля Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, за да спаси от загуба част от парите по нея. За тези намерения става ясно от думите на зам.-министъра Ирена Младенова, която индиректно призна, че има такава опасност. С промените авансът за фирмите ще бъде вдигнат от сегашните 20 на сто на 65 на сто.

"Бюджетът на програмата е 1.162 млн. евро. Европейската част от него е 988 млн. евро. От тях са договорени 830 млн. евро, което е 84% от ресурса. Това означава, че до края на годината трябва да договорим още 158 млн. евро", заяви Младенова, цитирана от агенция Медиапул.

Промяна има и за допустимите дейности, по които се признават разходи на компаниите. "Досега, при закупуване на оборудване по списъка на допустими материали, като например котле, помпа и т.н, за разход на фирмите се признаваше само този за основното оборудване. Сега вече ще бъдат включени и разходите по монтиране и пускане в експлоатация на оборудването", обясни Младенова.

Така пет месеца преди "затварянето" на мярката за енергийна ефективност и зелена икономика държавата се сети да опрости част от правилата и да разяснява на фирмите как да кандидатстват за европари. Информационните дни за компаниите ще се проведат в седем града на страната - Враца, Велико Търново, Русе, Варна, Пловдив, Бургас и София - до края на този месец. Те ще имат за цел да повишат интереса на фирмите към парите от ЕС. Мярката за енергийна ефективност е част от програма "Конкурентоспособност" и работи от есента на миналата година. Въпреки че тя е особено атрактивна заради възможността с пари по нея да се купуват машини клас А или да се изолират сгради, правилата спъват усвояването. В резултат на това до реално разплащане на пари по проекти са стигнали едва няколко фирми. Бюджетът на мярката е 150 млн. лв. от програмата с възможност за облекчени кредити за още толкова. С новите промени се опростяват документите, с които се кандидатства, и се признават за допустими разходите за спомагателни материали и оборудване. Според бизнеса обаче това съвсем не е достатъчно, за да се "отпуши" мярката.



БЛОКАЖ

Фондът за растеж по инициативата "Джереми" е прекратен заради несъбран капитал. По думите на Ирена Младенова сходен проблем е имал и фондът за рисков капитал, който трябваше да набави 9 млн. евро от инвеститори, а от "Джереми" щяха да дойдат още 21 млн. евро. Парите по инициативата се отчитат като усвоени, но не са. По-голямата част от тях се отпускат под формата на нисколихвени кредити. Според Младенова интересът е голям - само по Гаранционния фонд, който стартира с капитал от 300 млн. евро, вече са отпуснати кредити на над 2600 малки и средни компании. Средно месечно се дават над 200 нови заеми за около 40 млн. лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив