25 Април 2024, 18:06 Днес (14) | Вчера (12)

COVID-19 продължава да спъва системата бонус-малус в застраховането

30 Юни 2021 11:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 юни 2021, 10:14

Нови щамове, политически страсти, избори – няма надежда за скорошна промяна в автомобилното застраховане

Седем наредби ще приеме Комисията за финансов надзор до края на тази календарна година – това е записано в програмата за нормативната дейност на Регулатора за периода 1 юли – 31декември 2021 г. Три от поднормативните актове засягат управление "Застрахователен надзор" и са чакани от много време. Това са Наредбата за системата "бонус-малус" по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите; Наредбата, с която ще бъде утвърдена Методика за обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди при телесно увреждане, както и промяна на Наредбата за задължителното застраховане по застраховки "Гражданска отговорност" на автомобилистите и "Злополука" на пътниците в средствата за обществен превоз.

Системата "Бонус-малус" трябва да установи единни изисквания за коригиране на застрахователната премия по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите в зависимост от поведението на водача на моторно превозно средство при движение по пътищата, както и реда и условията за тяхното прилагане. Документът е разработен съвместно с две министерства – на вътрешните работи и на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Няма да припомняме сагата около самата система у нас и несполучливите предишни опити за изготвяне на добра система. От години българските водачи чакат справедливо оценяване на риска при шофиране и недоумяват как е възможно на родна земя изготвянето на такава система да е толкова сложно в ХХІ век, при условие че това е позната и прилагана практика в нормалните страни.

Другата също чакана Наредба - за утвърждаване на Методиката за обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди на пострадало лице, има за цел да установи предвидимост при определяне размера на обезщетенията както за компаниите, така и за увредените лица.

Наредбата за задължителното застраховане по застраховки "Гражданска отговорност" на автомобилистите и "Злополука" на пътниците в средствата за обществен превоз урежда условията и реда за извършването на тези застраховки, както и на граничната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, както и издаването на сертификат "Зелена карта". С наредбата се осигурява събирането на необходимата информация за прилагането на системата "бонус-малус", както и нейното отразяване в застрахователната полица за информационни и контролни цели.

За пореден път Надзорът посочва, че и трите наредби ще бъдат приети след отмяна на обявената в страната извънредна епидемична обстановка. С предупрежденията за появата на  новите щамове и мутации на COVID-19 обаче не е ясно кога ще се случи това, а както застрахователният сектор, така и добросъвестните водачи страдат от забавянето. Всъщност, това е второ отлагане на приемането на тези наредби. В края на миналата година Надзорът обяви, че ги е включил в законодателната си програма за периода  януари-юни 2021 г.
Това постоянно отлагане за неопределено време на цялата реформа в автомобилното застраховане, която и без това закъсня с години, е доста неприятно. Сегашното изчисляване на Гражданската отговорност ощетява примерните водачи на пътя и не създава стимули за поправяне на пътните камикадзета. Предстоящата предизборна суматоха и политическата неяснота на бъдещето, както и ниският процент ваксинирани не дават надежда за промяна в автомобилното застраховане  в обозримо кратък срок.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив